Interviewen, mensen die je nauwelijks kent ongeremd persoonlijke vragen stellen: ik doe het vaak en graag, vanuit een oprecht interesse in wat mensen meemaken, drijft en bezighoudt. Op vrijdag 26 oktober was het aan de leerlingen van groep 8 van Basisschool Eikenderveld om te ervaren hoe leuk, spannend en soms moeilijk het is om vragen te stellen. Toen vond namelijk de praktijkles plaats van de korte cursus ‘Interviewen voor beginners’.

Voor die gelegenheid waren zes volwassen inwoners van Eikenderveld uitgenodigd om zich het vuur aan de schenen te laten leggen over het thema ‘vriendschap’: dat was dit jaar ook het thema van de Kinderboekenweek en een onderwerp dat aansluit bij VAN GELUK SPREKEN. Het onderliggende doel was het trainen van de luistervaardigheid van de leerlingen. Interviewen is immers vooral goed luisteren.

Het eerste deel van de cursus vond begin oktober plaats in het kader van IMC Basis, ook wel bekend onder de naam Weekendschool. Even wat theorie ophalen kon voorafgaand aan de praktijk dan ook geen kwaad: stel open vragen, luister aandachtig, vraag door en – heel belangrijk – slechte vragen bestaan niet!

En al die tips hebben ze goed in hun oren geknoopt, want toen de interviewgasten arriveerden en de leerlingen hen meenamen naar een rustig plekje in de school, gingen ze als echte journalisten aan het werk: serieus en geconcentreerd.

Wat wisten ze boven tafel te halen? Nou, heel wat! Dat Rina in een kindertehuis heeft gewoond en samen met haar broer bij de boer appels stal; dat Yvonne haar moeder verloor toen ze in groep 8 zat, maar gelukkig een lieve BFF had; dat Ger G. een vriendengroep van zeven mannen heeft en vroeger met de katapult kattenkwaad uithaalde; dat Barry op een oorlogsschip heeft gewerkt en zijn langste vriendschap die met zijn vrouw is, want haar kent hij al sinds zijn zestiende; dat Margret nog steeds bevriend is met de vriendin die ze op de brugklas leerde kennen en met haar goed over gevoelens kan praten; en dat Ger R. veel vriendinnen heeft gehad – ‘OMG!!!’, schreef Samantha in haar verslagje – en vindt dat vriendschap een golfbeweging kent.

Waw! De interviewgasten, meester John van groep 8 en ik waren onder de indruk. Deze jonge journalisten – tussen de 10 en 13 jaar oud – hebben zowaar aangetoond dat een diepte-interview in een kwartier tijd mogelijk is.

Verhalenzoektocht VAN GELUK SPREKEN lijft ze graag in als correspondenten. Ga zo door!

Els Huver