Persbericht: Eikenderveld laat op Cultura Nova van zich horen

PERSBERICHT  De Kopsalon / Els Huver

Heerlen, 16 augustus 2019

Eikenderveld laat tijdens Cultura Nova van zich horen. Letterlijk, want de kleinste wijk van Heerlen vormt het decor van ‘VAN GELUK SPREKEN, de feelgood audiowandeling’. Het is een audiotour waar je blij van wordt. Deelnemers horen, met koptelefoon op lopend door Eikenderveld, persoonlijke verhalen van inwoners. Ze gaan over geluk: gunstig toeval, veerkracht, mogen zijn wie je bent…

De feelgood audiowandeling vormt het hoogtepunt van het community-art project VAN GELUK SPREKEN. De eerste verhalen waren vorig jaar op het festivalterrein te beluisteren in de audio-installatie De Kopsalon voor Hoofdzaken. Het publiek reageerde uitgesproken positief: zie de citaten uit het gastenboek onderaan. Daarop volgde een doorstart van het project in de vorm van een verhalen-estafette. Die leverde vele bijzondere en persoonlijke inkijkjes op in het leven achter de voordeuren, en daarmee bieden de vertellers de luisteraar een unieke blik op Eikenderveld.

Happy end

Alhoewel de verhalen allemaal een happy end kennen, zijn ze niet altijd lichtvoetig. Aan ‘van geluk spreken’ gaat immers vaak een periode van stress, onzekerheid of ongemak vooraf. De vertellers in de audiowandeling delen hun ervaringen met geluk – en de keerzijde – open en eerlijk, wat de tour voor de deelnemer tot een ervaring maakt die zowel ontroert, verrast als amuseert.

Ten opzichte van vorig jaar wordt de luisterervaring verdriedubbeld, want deelnemers krijgen niet alleen veel meer verhalen, ze beluisteren ze op de plek waar de verhalen vandaan komen en ontmoeten inwoners van de wijk. Want de realisatie van deze audiowandeling was niet mogelijk zonder de enthousiaste betrokkenheid van een groot aantal vrijwiligers uit Eikenderveld.

Aan het einde van de wandeling is er gelegenheid tot napraten met koffie/thee en iets lekkers dat in de wijk zelf wordt gebakken.

Els Huver

Drijvende kracht achter VAN GELUK SPREKEN is radiodocumentairemaker Els Huver van Stichting De Kopsalon. Stichting De Kopsalon belicht maatschappelijke thema’s door middel van culturele projecten: zij wil ruimte creëren voor een open blik op de thema’s van deze tijd. Met dat doel verschuift de stichting perspectieven en verkleint afstanden tussen denkbeelden en mensen. Verhalende audio is daarbij het middel.

Els Huver is tevens eigenaar van Audiobureau Oorgetuige. Haar radio-ervaring – bij o.a. de VARA, IKON en VPRO – zet zij in om gesproken woord op een vernieuwende manier bij publiek te brengen.

VAN GELUK SPREKEN is een co-productie van Stichting De Kopsalon en Cultura Nova met steun van het Kansfonds, Stichting FSI, Gemeente Heerlen, de Bewonersraad Eikenderveld, VSBfonds, Fundatie Luden van Stoutenburg en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Start en eindpunt: Hertogstraat 18 Heerlen

Duur: circa 80 minuten

Vertrektijden: zie site Cultura Nova

Prijs: € 7,50

Niet geschikt voor kinderen

Enkele citaten uit het gastenboek van De Kopsalon op Cultura Nova in 2018:

“Prachtige, ontroerende verhalen van ‘gewone’ mensen. Ik voelde hen dichtbij mij.”

“Heel bijzonder om geluksverhalen van bewoners van Eikenderveld te horen. Een wijk waar ik al 20 jaar met veel plezier woon en vreemd genoeg geen van de geluksvertellers ken. Leuk!”

“Wat een fijn initiatief. Waar je ook woont, overal zijn lieve ontmoeten mogelijk.”

“Vriendschap, liefde, buren, humor en meer…van alle tijden en voor iedereen.” 

________________________________________________________________________

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Els Huver, info@stichtingdekopsalon.nl of

06 – 22 26 98 79 – www.vangelukspreken.nl