De verhalen – 31 mei 2018

Maar liefst achttien mensen uit Eikenderveld kwamen op deze donderdagochtend naar het Markieshuis om deel te nemen aan het allereerste verhalenatelier van VAN GELUK SPREKEN. Met koffie en wat lekkers bij de hand, zochten ze er naar verhalen en … gevonden ze!

Bij sommige deelnemers rolden de woorden zo uit de pen, terwijl anderen wat hulp nodig hadden om het antwoord te vinden op de vraag: Wanneer was je trots en wat ging daaraan vooraf?

Eletta (92) is er trots op dat haar man haar nog steeds allerliefste liefje noemt; Jo (88) dat ze na 70 jaar roken ermee is gestopt en Hiltje (62) geeft zichzelf een terechte schouderklop voor de wandeling die ze ondanks fysieke ongemakken dagelijks maakt.

De deelnemers van het eerste uur waren vooral vrouwen van gezegende leeftijd. Een generatie die het woord trots – met betrekking tot zichzelf – niet snel bezigt. Wie onderstaande verhalen leest, ziet dat ook nu een aantal naar de echtgenoot, kinderen of kleinkinderen wijst in plaats van naar zichzelf. Hun inzet voor anderen en de kracht waarmee ze tegenslag verwerken, vinden ze heel normaal. “Trots?”,  vraagt Ans (84) aan het begin van de sessie. “Waar zou ik nou trots op moeten zijn?” Tot ze zich een moment, 24 jaar geleden, herinnert… Een uurtje later is Eikenderveld, dankzij deze bijzondere vertellers, een aantal mooie verhalen rijker.

Zie hieronder de ‘Tijdlijnen van Trots’ en lees de verhalen.